wtorek, 30 kwietnia 2013

Pasztety warzywne: pasztet z czerwonej soczewicy, z marchewką

Warzywne pasztety są zdrowe, pyszne, lekkostrawne, sycące, ten akurat dla vegtarian ale i mięsożercom smakuje. Wbrew pozorom jest to proste i nieskomplikowane danie, najbardziej czasochłonne są zakupy i obieranie warzyw ;)





Idea pasztetu z warzyw polega na tym, że musimy mieć wypełniacz - tu soczewica ( może być czerwona, zielona lub brązowa, może być fasola itd. itp.), dodatki nadające mu smak  + zlepiacz np. otręby, ja używam czasem zmielonych orzechów, w ostateczności bułka tarta. Smak pasztetu to przede wszystkim dodatki i przyprawy, od naszej inwencji zależy więc jaki efekt finalny otrzymamy.

Składniki na mój pasztet:
czerwona soczewica - 2 szklanki
marchewka ( ok 2 duże)

por ( odrobinę)

pietruszka ( odrobinę)
orzechy nerkowca - zmielone na mączkę
przyprawy: kumin, masala, papryka słodka, odrobinę chilli, sól, pieprz,imbir, czosnek
+ pestki z dyni/ słoneczniaka


- gotujemy soczewicę z zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną curry
- widzę, buszując po internecie, że są dwie szkoły rozdrabniania warzyw do pasztetu, jedni je gotują potem blendują, inni, tak jak ja wolą rozdrobnić je przez obróbką cieplną, podsmażam delikatnie warzywa na odrobinie masła klarowanego + oliwa
- łączę ugotowaną soczewicę z warzywami, dodaję przyprawy, orzechy, powstaje papka, ja lubię gdy mój pasztet zawiera większe kawałki warzyw ale wiem, że są tacy, którzy lubią gładką papkę - wtedy trzeba dodatkowo zmiksować powstałą masę
- przygotowuję dwie foremki aluminiowe, wypełniam je, zwykle spód podsypuję pestkami albo otrębami - wtedy łatwiej całość wyciągnąć po upieczeniu
- wstawiam je do piekarnika na ok 35 minut w temp 180 stopni

- a potem obdarowuję rodzinę i znajomych bo taka porcja jest baaardzo duża ;)
- pasztet będzie całkowicie vegański jeżeli zrezygnujemy z dodania masła ;)

Smacznego i zdrowego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz